Hersteltraining

Recupereren kun je leren!

Na een wedstrijd of zware training wil je het liefst snel weer herstellen! Zo kan je verder bouwen na een goede wedstrijd of een comeback maken na een minder resultaat. Ook na een training wil je snel weer herstellen zodat je op tijd weer klaar bent voor de volgende training! Van groot belang voor het herstel zijn slaap en voeding, maar er is meer dat je kan doen! Voor gevorderde en goed getrainde atleten is er ook plek voor actief herstel in een trainingsschema. Voor overige atleten werkt complete rust vaak beter.

Actief herstel

Hersteltrainingen zijn gebaseerd op het principe van actief herstel. Op lage intensiteit te sporten zou kunnen helpen om een frisser gevoel in je benen (of armen) terug te krijgen. Hiervoor is het wel cruciaal dat je de training écht rustig uitvoert, anders bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken en kan je niet alles halen uit de trainingen die er echt te doen.

Hoe ziet een hersteltraining eruit?

Een hersteltraining is kort een duur en laag in intensiteit. Hoe je de training verder invult, hangt af van de mogelijkheden die je hebt. Je wilt de training niet onnodig belastend maken, dus bijvoorbeeld lopen doe je bij voorkeur onverhard. Voor dit type training zijn gevoel en hartslag goede parameters om de intensiteit mee te meten. Je wilt namelijk je lichaam de kans geven om te herstellen dus het moet makkelijk aanvoelen en je lichaam moet het dus niet zwaar gaan krijgen.

Voorbeeldtrainingen

Hersteltraining zwemmen

Zwemmen is een geschikte sport om mee te herstellen, omdat het geen schokbelasting oplevert zoals bijvoorbeeld bij het lopen. Een zwemtraining met als belangrijkste doel actief herstel, kan er als volgt uitzien: 30-40 minuten zwemmen op lage intensiteit waarbij je verschillende zwemslagen afwisselt en ook gebruik maakt van je plankje en pullbuoy.

Hersteltraining fietsen

Ook fietsen kan geschikt zijn om te herstellen na een wedstrijd of zware training. Als je de training enkel wilt gebruiken voor het herstel, rij dan niet langer dan ongeveer een uur. Je kan in deze training ook goed een koffiestop opnemen met een stuk taart, je hebt het verdiend!

Hersteltraining lopen

Hardlopen brengt een stuk meer belasting met zich mee. Daarom is een hersteltraining met hardlopen eigenlijk vooral geschikt voor atleten met een hoge belastbaarheid voor het lopen. Ook is deze hersteltraining daarom een stuk korter, tot 20-30 minuten.

Passief herstel

In het begin van dit artikel noemde we al dat actief herstel niet voor iedereen goed werkt. Zeker als je nog niet zo veel ervaring hebt met de sporten, ben je vaak beter geholpen met echte rust. Ook ervaren atleten zullen voldoende rustmomenten in hun dag en week moeten inplannen om alles uit de trainingen te halen. Naar mate je meer ervaring opdoet, zal je er vanzelf achter komen wat voor jou wel en niet werkt.

Vorige
Vorige

Sprinttraining voor Duursporters

Volgende
Volgende

Open Water Zwemmen