Hartslag

Het monitoren van je hartslag is een eenvoudige en laagdrempelige manier om je inspanning te controleren. Je hartslag wordt echter niet alleen beïnvloedt door je tempo. Daarom is het belangrijk om je niet blindt te staren enkel op je hartslagwaarde, maar ook verder te kijken.

Zelf kijk ik eigenlijk nooit tijdens een training naar mijn hartslag en voer ik mijn training uit op basis van gevoel (alle sporten), vermogen (fietsen) en snelheid (lopen en zwemmen). Achteraf kijk ik vaak wel naar mijn hartslag. Was deze hoger of lager dan normaal voor dit type training? Veranderde die goed mee met wisselingen in snelheid of vermogen? Een hartslag die zich snel kan aanpassen is een teken van een goede fitheid. Ook je rusthartslag en je HRV (heart rate variability) zijn nuttige waarden om te monitoren om te kijken hoe je lichaam ervoor staat.

In tegenstelling tot parameters als snelheid en vermogen, meet je met je hartslag hoe hard je lichaam moet werken. Hierbij wordt dus niet alleen de huidige trainingsbelasting meegenomen, maar ook andere stressfactoren uit het dagelijks leven beïnvloeden je hartslag. Wanneer je bijvoorbeeld traint in de hitte, kan je merken dat je hartslag hoger is dan verwacht. Ook een vochttekort tijdens een training kan leiden tot een verhoogde hartslag.

Dit is slechts het begin van alles wat je hartslag in training en rust je kan vertellen. Het is dus zeker de moeite waard om te trainen met een hartslagmeterband. Zo kan je beginnen met het monitoren van je hartslag en je progressie in de gaten houden. Als je hier meer ervaring mee opgedaan hebt, kan je het ook gebruiken om te kijken of je goed kan herstellen van al je trainingsarbeid of dat het beter is om een stapje terug te doen.

Vorige
Vorige

Voeding