Open Water Zwemmen
Bij veruit de meeste triathlonwedstrijden vind het zwemmen niet plaats in een zwembad, maar in een meer, kanaal, rivier of zelfs in zee! Buiten het zwembad zijn er een hoop extra componenten die bij het zwemmen komen kijken. Zo worden vaardigheden als navigeren, omgaan met de stroming en draften op de proef gesteld. Om optimaal voorbereid en vol vertrouwen aan de start te staan van een triathlon, is het daarom een goed idee om hiermee aan de slag te gaan!
De basis van het open water zwemmen
Als je nog weinig of geen ervaring hebt met het zwemmen in open water, is het belangrijk om je goed bewust te zijn van extra risico’s die zwemmen in buiten water met zich mee brengen. Als het water koud is, dan is een wetsuit zeker aan te bevelen. Ook een safeswimmer is een goed hulpmiddel, zeker voor beginnende (open water) zwemmers. Verder is het verstandig om niet alleen te gaan zwemmen, maar bij voorkeur samen met andere zwemmers. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat je langs de kant blijft zwemmen zodat je altijd snel het water kan verlaten mocht het nodig zijn.
Hoe ziet een open water zwemtraining eruit?
Er zijn veel verschillende trainingen die je in het open water kan doen. Zwemmen in open water kan een leuke manier zijn om een duurtraining uit te voeren waarbij je lang achter elkaar doorzwemt en niet onderbroken wordt door pauzes of keerpunten. Door extra componenten toe te voegen aan je training, valt er wel meer uit de training te halen. Zoals eerder genoemd zijn er bepaalde vaardigheden die in het zwembad niet of nauwelijks op de proef worden gesteld. Daarom is het goed om juist deze vaardigheden uitgebreid aan bod te laten komen in een open water training.
Voorbeeldtraining 1 - Duur & Navigeren
45 minuten rustig zwemmen waarbij je steeds één navigatiepunt kiest waar je in een zo recht mogelijke lijn heen zwemt. Hierbij kijk je elke 4-6 slagen even kort vooruit. Let er hierbij op dat je je hoofd niet verder optilt dan nodig! Als dit goed gaat, kan je het jezelf uitdagender maken door tussendoor stukken rugslag te zwemmen. Zo kan je een langere tijd niet kijken welke kant je op zwemt. Zodra je weer naar je buik draait, zal je de eerste slagen opnieuw op zoek moeten naar het navigatiepunt.
Voorbeeldtraining 2 - Interval & Starts
Na een warming-up van ca. 10 minuten, zwem je in een groep van 2 tot 5 atleten van vergelijkbaar niveau kop-over-kop. De voorste mag hierbij stevig doorzwemmen. Na ca. 50 slagen laat de voorste zwemmer zich afzakken en sluit achteraan aan. Zo draait het treintje door. Herhaal dit 2 à 3x voor 10 tot 15 minuten. Eindig de training met 3x een sprint vanuit de start. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden. Je kan starten vanuit het water (open water start), vanaf de kant of een ponton (duikstart) of rennend het water in vanaf de kant (strandstart).
Voeding
Een open water training duurt meestal niet langer dan een uur en het is vaak ook onpraktisch om tussendoor te eten of drinken. Zorg er wel voor dat je voor en na de training voldoende drinkt en genoeg koolhydraten binnenkrijgt. Na een intensievere training wil je achteraf ook je eiwitten goed aanvullen.